FabPatch Oy ja SISKO Ltd. tekevät korjausbisnestä kahdella mantereella

FabPatch Oy ja SISKO Ltd. tekevät korjausbisnestä kahdella mantereella

Pieni tekstiilien korjauspaikka yhdisti australialaiset siskokset Sophie ja Megan Dyringin sekä suomalaiset äidit Anne Jurvelin-Pummilan, Jetta Liukkosen ja Taija Sailion.

Vuonna 2022 Suomessa matkustaessaan australialainen Sophie etsi ratkaisua  reissussa rikkoontuneen vaatteensa nopeaan korjaamiseen, ja löysi Helsingissä kaupasta Vaatelaastari®-paikat.

Kotiin palattuaan Sophie esitteli siskolleen Meganille löytönsä, jota kuvaili harvinaisen helpoksi ja laadukkaaksi. "Meillä molemmilla oli pino rikkinäisiä vaatteita, joista emme halunneet luopua. Menimme nettiin ostamaan lisää Vaatelaastari®-paikkoja, ja huomasimme, ettei niitä ollut saatavilla Australiassa. Tästä syntyi ajatus: Me haluamme tuoda tuotteen Australiaan!", kertoo Sophie.

Vaatelaastari®-paikan keksivät Suomessa vuonna 2017 kaksi äitiä, lapsuudenystävät  Anne ja Jetta. He halusivat löytää ratkaisun samaan ongelmaan kuin Sophie ja Megan: vaatekaapit olivat täynnä vaatteita, joissa oli repeämiä, eikä markkinoilta löytynyt tyylikästä ja helppoa tapaa niiden korjaamiseen. Nyt tuotteita on myyty jo yli 1,5 miljoonaa kappaletta, ja yritys on voittanut yli 10 palkintoa, mm. Vuoden Designteko- ja Vuoden Vastuullisuustekopalkinnot.

Sisko syntyi vuonna 2023 tuomaan Vaatelaastari® FabPatch™ -tuotteet eteläiselle pallonpuoliskolle. Ensimmäinen valikoima esittelee Jocelyn Proustin ja alkuperäiskansan taiteilija Charmaine Brownin kuoseja.

Kansainvälinen yhteistyö korjausbisneksen alalla on hedelmällistä monin tavoin. Vaikka Vaatelaastari® FabPatch™ on pieni tuote, sillä on suuri vaikutus. Esimerkiksi korjaamalla 1 000 takkia säästetään noin 6 000 kiloa luonnonvaroja ja vältetään noin 4 000 kiloa hiilidioksidipäästöjä.

Kuvan kuosi: Banksia/Jocelyn Proust

FabPatch Australiassa: fabpatch.au.