Ilmainen toimitus Suomeen yli 30 € tilauksiin

Vastuullisuus

 

 

Vaatelaastari on arjen ekoteko
Vaatelaastarin tarkoitus on pitää tekstiili käytössä mahdollisimman pitkään ja tuoda paikkaustuote myös nopeutta, muotoilua ja ekologisia tekstiilejä arvostavalle kuluttajalle. 

Vaatelaastarin käyttäminen lisää vaatteiden ja varusteiden käyttöikää poistaen tai siirtäen ompelun tarvetta. Samalla se vähentää mm. uusien raaka-aineiden tarvetta, energian kulutusta ja kuljetusten aiheuttamia päästöjä.

Tekstiiliteollisuuden hiilidioksidipäästöjä voitaisiinkin vähentää 44 % pelkästään sillä, että tuotteiden käyttöikä tuplaantuisi (Ellen Mac Arthur Foundation). 

Vaatelaastari voidaan katsoa hiilikädenjälkituotteeksi, jonka avulla tuotteen käyttäjä voi pienentää omaa hiilijalanjälkeään. Hiilikädenjäljen koko määräytyy korjattavan tekstiilin ominaisuuksien ja käyttötavan mukaisesti. Lue lisää hiilikädenjäljestä.

Vastuullisuuden portaat

Yrityksenä olemme sitoutuneet YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin. Tavoitteen 12. mukaisesti pyrimme tuotanto- ja kulutustustapojen kestävyyden tukemiseen. Tuotteemme ja viestintämme, kuten esim. #paikkaushaaste -kampanjamme avulla, kautta edistämme tekstiilien käyttöiän jatkamista, kannustamme korjaamiseen ja tekstiilijätteen määrän vähentämiseen.

Omassa tuotannossamme ja toiminnassamme tarkastelemme strategiamme mukaisesti valintojamme vastuullisuuden portaiden kautta. 

Vastuullisuuden portaat tarkoittaa meille sitä, että teemme jatkuvasti työtä vastuullisuuden ja ekologisuuden eteen ja pyrimme aina siirtymään kohti kestävämmän kehityksen mukaisia ratkaisuja. Olemme esimerkiksi siirtyneet omassa tuotannossamme ensin puuvillasta luomupuuvillaan ja edelleen PET-pullopohjaiseen kankaaseen.

Seuraamme eri materiaalien kehitystä ja otamme uusia materiaaleja testiin ja tuotantoon sitä mukaan kun niitä kaupallistetaan ja tuodaan myös pienten yritysten saataville. Tuotekehityksemme on jatkuvaa ja osallistavaa.  

Olemme sitoutuneet ILO:n Code of Conductiin ja edellytämme sitä myös partnereiltamme. Lahjoitamme säännöllisesti hyväntekeväisyyteen. 


Vastuullisuus tuotannossa ja materiaaleissa

Yli 99% ostoistamme kohdistuu Suomeen. 
Tuotteemme valmistetaan Suomessa ja meille on myönnetty oikeus käyttää Avainlippu -merkkiä Vaatelaastarin yhteydessä. 
 
Työllistämme suomalaisia designin ammattilaisia yhdistämällä uudella ja innovatiivisella tavalla kiertotalouden ja luovan alan. Meille on myönnetty oikeus käyttää Design from Finland -merkkiä.
Kuosimme painetaan Suomessa digitaalisesti tulostamalla. Tuotantoketju on ekologisesta näkökulmasta huomattavasti perinteisiä painomenetelmiä parempi.
Menetelmä vie vähemmän vettä ja energiaa mikä säästää merkittävästi luontoa.

Perusmallistomme kankaat tulevat Suomesta. Käytämme myös erikoistuotteissa Suomessa valmistettuja kankaita aina, kun se on mahdollista. Muissa tapauksissa kankaat ja neulokset hankitaan vain ympäristönormit täyttäviltä toimijoilta Euroopasta. Langat Suomessa neulottaviin Vaatelaastareihin tulevat Saksasta ja Turkista sertifioiduilta toimijoilta. 

Vuoden 2021 alussa olemme siirtyneet kokonaan kierrätettyyn tekstiiliraaka-aineeseen omassa perusmallistossamme. Tässä  mallistossa tekstiili on joustavaa kierrätyspolyesteriä.  Raaka-aine on PET-pullojätettä Kiinasta ja lanka tulee Turkista, koska lähempää ei vielä sopivaa materiaalia saa. Langan valmistaja pyrkii mahdollisimman pian siirtymään paikalliseen raaka-aineeseen.
Seuraamme myös jatkuvasti kotimaisten vastuullisten, vaihtoehtoisten materiaalien tuotekehitystä ja siirrymme kokonaan kotimaiseen tekstiiliraaka-aineeseen kun se on mahdollista. 

Vaatelaastari täyttää Euroopan kemikaalilainsäädännön vaatimukset eikä siinä käytetty liima sisällä ihmisten tai ympäristön terveydelle haitallisia aineita.
Tuotteen liimassa ei ole käytetty eläinperäisiä ainesosia eikä sitä ole testattu elöimkokein. Pyrimme minimoimaan kemikaalien käytön tuotannossamme. Vaatelaastarin liima ei sisällä liuotinaineita, joten se on monia perinteisiä itsekiinnittyviä tekstiilipaikkoja ekologisempi vaihtoehto.

Vaatelaastarin pussin muovi on valmistettu Suomessa 100% uusiutuvasta luonnonvarasta, sokeriruo'osta. Uudelleensuljettava pussi on myös uudelleenkäytettävä.

Ripustinpahvimme on valmistettu Suomessa EU Ecolabel merkitystä kartongista.

Kaikki verkkokaupassa käyttämämme postikuoret tuotetaan ympäristöystävällisesti. Postikuoret painetaan Edita Prima Oy:n tuotantolaitoksessa, jossa noudatetaan yrityksen ympäristöpäämääriä: ekologisesti kestävät hankinnat, jätteen minimointi, hiilijalanjäljen minimointi sekä energiatehokkuus. Lisäksi kaikki postikuorien painamisessa käytettävät kemikaalit ovat joutsenmerkkihyväksyttyjä. Edita Prima myös valvoo tuotteissa käytettyjen puukuitujen laillista alkuperää. Postikuorissa käytettävät kirjekuoret hankitaan hyvämaineisilta eurooppalaisilta kuorivalmistajilta, kaikki valmistajat ovat ISO14001-sertifioituja ja niillä on lisäksi vähintään yksi kolmannen osapuolen myöntämä ympäristömerkki.

Laatu ja kestävyys
 
Koska Vaatelaastari kiinnitetään kotioloissa hyvin monenlaisiin tekstiileihin, tarkkaa lupausta emme voi pesunkestosta ilman ompelua antaa. Parhaimmillaan Vaatelaastari on pysyvä ratkaisu 
Tekstiileissä käytetään tuhansia erilaista kemikaaleja, jotka voivat vaikuttaa ilman kuumuutta kiinnitettävien tarrapaikkatuotteiden pesunkestoon eri tavoin. Lisäksi erilaisilla pinnoitteilla, pesuaineilla ja huuhteluaineilla on omat vaikutuksensa, samoin pyykkikoneessa pyörivällä muilla tekstiileillä. Valtavasta muuttujamäärästä johtuen yleistettäviä laboratoriotestejä ei voi tuotteelle tehdä.

Joustava ominaisuus lisää pesun ja kulutuksen kestoa. Joustavuus saavutetaan elastaanittomasti kankaan rakenteen avulla. 

Teemme jatkuvaa työtä laadun parantamisen eteen ja tuotteellamme on tyytyväisyystakuu. Hyödynnämme yhteydenotot tuotekehityksessä.  

Vastuullisuuden verkostot
 
Vaatelaastari on mukana kuratoituna tuotteena ostavastuullisesti.fi -portaalissa. 
Osallistuimme Puhkirakastettu -kampanjaan yhdessä Vaatelainaamo Vaatepuun kanssa. 
 
FINIX – kestävät tekstiilisysteemit -tutkimushanke julkaisi huhtikuussa 2020 listan tekstiilialan toimijoista, joiden selviytyminen kriisistä vahvempina on elintärkeää tekstiilialan muutokselle kohti kiertotaloutta ja vastuullisuutta, mutta myös työllisyyden tukemiseksi Suomessa. Oikiat Design Oy ja Vaatelaastari on mukana listauksessa. 
Vaatelaastari on valittu mukaan Sitran Kiertotalouden kiinnostavimmat 2.0 listalle. 

Toimitusjohtajamme Jetta Liukkonen on Suomen Tekstiili ja Muoti ry:n Vastuullisuus ja kiertotalous -vaikuttajaryhmän jäsen. 

Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal €0,00
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods